Skapa din alldeles egna Minecraft-server med plugins

Nyheter

Då var det dags för en uppdatering. Idag tänkte jag gå igenom lite hur man skapar en helt gratis och egen server med plugins, det kostar inget och är inte så svårt eller jobbigt. Har man lite vana med datorer och filer så fixar man detta galant.

När Minecraft fick stöd för multiplayer så började bukkit.org skapa en mjukvara för att skapa egen server, vilket inte var möjligt förut med än om man startade en lokal server på ens egna dator via Minecraft.net´s mjukvara, som stödde Windows. Denna nya mjukvara som bukkit skapat kunde man köra den på Linux, vilket är att föredra, man ska köra mjukvaran (servern) på en riktig server, det kan man köpa via olika återförsäljare, och en VPS (Virtual Private Server) som duger bra för att hosta en Minecraft-server på, dock äter Minecraft ram så det står härliga till. Finns även dedikerade servrar med bättre prestanda och hårdvara, dock lite dyrare, har man t.ex en egen server, t.ex en 1U så kan man skicka in den till en riktig serverhall som t.ex Pionen (länk till youtube på pionen här: https://www.youtube.com/watch?v=wn8pz1HLYp8 ). När jag hostade server så hade jag en colo (colocation) i datahallen Pionen, vilket var väldigt stabilt och säkert. Dom använder t.ex redundant nätverk (data in och data ut) samt ström, 2 nätugångar, UPS (universal power supply) och dieselaggregat för att servern ska hållas vid liv även vid ett strömavbrott.

Nu med detta sagt ska jag komma till hur man faktiskt hostar en egen och gratis server, det ovan är för om man vill skapa en seriös och aktiv server 24/7.

Om du vill kan du ladda ner server för windows på minecraft.net och hosta den på sin egna dator, tänk då på att du måste ha igång datorn hela tiden, den äter massa ram och du har bara igång servern så länge du har igång programmet och datorn.

Innan var det som sagt Bukkit som utvecklade en mjukvara för både windows och linux, men dom blev sedermera uppköpta av Mojang, och därmed lämnade flertalet staffs teamet bakom bukkit, då dom tyckte att Mojang gjort en s.k ”hostile takeover” bukkit lades sedan ner mer eller mindre. Numera finns det lite olika mjukvaror för att hosta en server på, t.ex spigot eller paper, med det kan man lägga in plugins som Worldedit vilket gör det lättare att bygga snabbare och större saker, som typ spawns, som man har på sin servern.

Vill man göra det väldigt avancerat kan man skapa ett helt nätverk med servrar, då genom ex Waterfall eller BungeeCord, det man gör då är att sammankopplar flera servrar med ett nätverk, även kallat via en proxy, så ansluter personen mot proxyn och kommer in på aktuell server och kan byta mellan olika servrar genom din proxy enkelt sagt. Jag tänker dock inte gå in på hur man laddar ner mjukvarorna, plugins med mera, vill ni ha hjälp, skriv i forumet eller en kommentar så kan jag ta det därifrån.

Hoppas ni fått lite hjälp och vägledning nu i den stora skaran utav möjligheter.

Lämna ett svar